Privacy Policy and Personal Data Notice

  1. We, PPB Hartabina Sdn Bhd (Company No. 12505-M) (hereinafter referred to as “PPB”) view and treat your personal data seriously.
  2. PPB has therefore developed this Privacy Policy to inform you about PPB’s policy and practices on personal data and privacy matters.
  3. Notice
    This written notice serves to inform you that your personal data is processed by or on behalf of PPB. For the purposes of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA“).
  4. Description of your personal data
    Personal data processed by PPB includes but is not limited to your personal details (such as name, age, gender, identity card number, passport number, date of birth, race, ethnic origin, nationality and photo), contact details (such as address, email, and phone numbers), family information (such as marital status, name of spouse or child or immediate family) and occupation details.
  5. Purposes for the processing of your personal data
    PPB will process your personal data, including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (hereinafter referred to as the “Purposes“):

    • To offer you an opportunity to take part in the events/activities/competitions organised by Megah Rise;
    • Communication with you including responding to your enquiries;
    • Processing of your entry to the said events/activities/competitions;
    • For marketing and data analysis purposes and research purposes;
    • To send you Corporate Social Responsibility (CSR) news, event news and updates, advertising and promotional materials, news on products and services and various other types of news and/or media with relation to Megah Rise via electronic mail to your provided email address or via any other method of communication as may be suitable;
    • For PPB’s record keeping; and
    • Any other purposes relating or incidental to any of the above.
  6. Source of your personal data
    • Your personal data is collected from you when you supply your personal data to PPB by submitting an entry containing your personal data to the events/activities/competitions organised by Megah Rise.
    • Apart from the above, PPB may also collect your personal data through informal interactions by PPB or its employees with yourself (e.g. telephone conversations or online interactions on social networking websites).
    • Further personal data may be collected from you by PPB from time to time as PPB deems fit.
  7. Your rights
    You have the following rights in relation to your personal data:

    • to make a data request in writing to PPB for information of your personal data that is being processed by or on behalf of PPB (Section 30(2) of PDPA);
    • to make a data correction request in writing to PPB to correct any of your personal data which is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date (Section 34(1) of PDPA);
    • to limit the processing of your personal data including the personal data relating to other persons who may be identified from your personal data (Section 7(1)(f) of PDPA); and
    • all other rights as expressly provided under the PDPA.

    If you have any request in relation to the above mentioned rights or any inquiries or complaints in respect of your personal data, please write in to PPB at: –

    PDPA Officer
    PPB Hartabina Sdn Bhd
    7th Floor, Cheras Plaza,
    No. 11, Jalan Manis 1,
    Taman Segar, Cheras,
    56100 Kuala Lumpur, Malaysia
    Tel: 03-9130 5088/ Fax: 03-9130 7088
    Email: [email protected]

    PPB may refuse to comply with your data access request or your data correction request under the circumstances specified in the PDPA and if PPB does so, PPB will inform you of its refusal and the reason(s) for its refusal.

  8. Class of third parties to whom PPB may disclose your personal data
    This is the class of persons to whom PPB may disclose your personal data:

    • Related companies of PPB;
    • PPB’s lawyers or auditors;
    • Any person or party that acts as the agents, service providers and/or professional advisers of PPB;
    • Your authorised lawyers, agents, executors, administrators or legal representatives;
    • Regulatory bodies, government agencies, the police, law enforcement bodies and courts, both within and outside Malaysia; and
    • Such persons or bodies to whom PPB is legally required to disclose to.
  9. Your obligations
    • It is obligatory for you to supply PPB with your personal data and your failure to do so will result in PPB being unable to process your personal data for any of the Purposes.
    • You will take reasonable steps to ensure that your personal data is accurate, complete, not misleading and kept up-to-date.
    • All other obligations as expressly provided under the PDPA.
  10. Security of your personal data
    PPB, when processing your personal data, takes practical steps to protect your personal data from any loss, misuse, modification, unauthorised or accidental access or disclosure, alteration or destruction.
  11. Retention of your personal data
    PPB will keep your personal data for the duration that is necessary to carry out the purpose for which your personal data was collected and also for the other purposes set out in this Privacy Policy and Personal Data Notice.
  12. Amendment to this Privacy Policy and Personal Data Notice
    PPB reserves the right to amend this Privacy Policy and Personal Data Notice at any time and notice of such amendments shall be delivered to you by way of normal post, fax, e-mail or any other mode PPB deems suitable.
  13. Inconsistency or conflict
    In the event of any inconsistency or conflict between the English language version and the Bahasa Malaysia version, the English language version of this Privacy Policy and Personal Data Notice shall prevail.
  14. Other rights
    For avoidance of doubt, nothing in this Privacy Policy and Personal Data Notice shall limit such other rights of yourself or PPB under the PDPA.

Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi

  1. Kami, PPB Hartabina Sdn Bhd (No. Syarikat 12505-M) (selepas ini dirujuk sebagai “PPB” memandang dan mengambil dengan seriusnya data peribadi  anda.
  2. Oleh yang demikian, PPB telah membentukkan Polisi Privasi ini untuk maklumkan anda tentang polisi dan amalan-amalan PPB tentang perkara-perkara data peribadi dan privasi.
  3. Notis
    Notis bertulis ini bertujuan untuk maklumkan anda bahawa data peribadi anda akan diproses oleh atau bagi pihak PPB. Untuk tujuan-tujuan notis bertulis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” akan mempunyai erti yang diberikan kepadanya dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai “APDP“).
  4. Perihalan data peribadi anda
    Data peribadi yang diproses oleh PPB termasuk butiran peribadi anda (seperti nama, umur, jantina, nombor kad pengenalan, nombor  pasport, tarikh kelahiran, bangsa, etnik asal kewarganegaraan dan foto), butiran perhubungan (seperti alamat, emel dan nombor telefon), maklumat peribadi keluarga (seperti status perkahwinan, nama pasangan atau anak atau keluarga terdekat) dan butiran  pekerjaan.
  5. Tunjuan-tujuan untuk pemprosesan data peribadi anda
    PPB akan memproses data peribadi anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada apa-apa maklumat lanjut yang dikumpulkan kemudian, untuk tujuan-tujuan berikut (selepas ini dirujuk  sebagai “Tujuan-Tujuan“):

    • Bagi menawarkan anda peluang untuk mengambil bahagian dalam acara/aktiviti/pertandingan yang dianjurkan oleh Megah Rise;
    • Komunikasi dengan anda termasuk menjawab pertanyaan anda;
    • Pemprosesan penyertaan anda untuk acara/aktiviti/pertandingan tersebut;;
    • Untuk tujuan pemasaran dan tujuan penyelidikan;
    • Untuk menyampaikan berita Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR), berita terkini mengenai acara dan persembahan, iklan dan promosi, produk dan perkhidmatan dan pelbagai jenis berita atau media yang berkaitan dengan Megah Rise melalui e-mel yang anda berikan atau melalui kaedah komunikasi lain yang sesuai;
    • Bagi tujuan penyimpanan rekod PPB; dan
    • Tujuan-tujuan lain yang berhubungan dengan atau beriringan kepada sebarang tujuan yang tertera di atas.
  6. Sumber data peribadi anda
    • Data peribadi anda dikumpulkan daripada anda bila anda memberikan data peribadi anda kepada PPB dengan menghantar borang yang mengandungi data peribadi anda untuk acara/aktiviti/pertandingan yang dianjurkan oleh Megah Rise;
    • Selain itu, PPB juga boleh mengumpul data peribadi anda melalui interaksi tidak rasmi oleh PPB atau kakitangan PPB dengan diri anda (contoh: perbualan telefon atau interaksi dalam laman web rangkaian sosial); dan
    • Jika perlu, data peribadi yang lebih lanjut akan dikumpulkan oleh PPB dari semasa ke semasa sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh PPB.
  7. Hak-hak anda
    Anda mempunyai hak-hak berikut berkaitan dengan data peribadi anda:

    • membuat permintaan data secara bertulis kepada PPB untuk maklumat data peribadi anda yang sedang diproses oleh atau bagi pihak PPB (Seksyen 30(2) APDP);
    • membuat permintaan pembetulan data secara bertulis kepada PPB untuk membetulkan sebarang data peribadi anda yang tidak tepat, tidak  lengkap, mengelirukan atau tidak terkini (Seksyen 34(1) APDP);
    • mengehad pemprosesan data peribadi anda termasuklah data peribadi yang berhubungan dengan orang lain yang boleh dikenal pasti daripada data peribadi anda (Seksyen 7(1)(f) of APDP); dan
    • semua hak lain yang diperuntukkan secara nyata di bawah APDP.

    Jika anda ada sebarang permintaan yang berhubungan dengan sebarang hak-hak yang tersebut di atas atau sebarang pertanyaan atau aduan yang berkenaan dengan data peribadi anda, sila hubungi PPB:-

    Pegawai PDPA
    PPB Hartabina Sdn Bhd
    7th Floor, Cheras Plaza,
    No. 11, Jalan Manis 1,
    Taman Segar, Cheras,
    56100 Kuala Lumpur, Malaysia
    Tel: 03-9130 5088/ Fax: 03-9130 7088
    Email: [email protected]

    PPB boleh menolak permintaan anda untuk mengakses data anda atau permintaan pembetulan data anda di bawah keadaan yang dinyatakan dalam APDP dan jika PPB membuat demikian, PPB akan maklumkan anda tentang penolakan tersebut dan sebab-sebab bagi penolakan tersebut.

  8. Kelas pihak ketiga kepada mana PPB boleh mendedahkan data peribadi anda
    Kelas pihak ketiga kepada mana PPB boleh mendedahkan data peribadi anda adalah seperti berikut:

    • Syarikat-syarikat yang berhubungan dengan PPB;
    • Peguam atau juruaudit PPB;
    • Mana-mana orang atau pihak yang bertindak sebagai ejen, kontraktor dan/atau penasihat profesional PPB;
    • Peguam, ejen, wasi, pentadbir atau wakil sah anda yang diberi kuasa;
    • Badan pengawalan, agensi kerajaan, polis, pihak penguatkuasaan undang-undang dan mahkamah, di dalam dan di luar Malaysia; dan
    • Mana-mana orang atau badan sedemikian di mana PPB dikehendaki mendedahkan data peribadi tersebut dari segi undang-undang.
  9. Kewajipan Anda
    • Ia adalah wajib untuk anda memberi kepada PPB data peribadi anda dan kegagalan anda untuk membuat demikian akan menyebabkan PPB tidak dapat memproses data peribadi anda untuk sebarang Tujuan-Tujuan.
    • Anda hendaklah mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa data peribadi anda adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.
    • Semua kewajipan lain yang diperuntukkan secara nyata di bawah APDP.
  10. Keselamatan data peribadi anda
    PPB, bila memproses data peribadi anda, mengambil langkah-langkah yang praktikal untuk melindungi data peribadi anda daripada sebarang kehilangan, salah guna, ubah suaian, akses, penzahiran, pengubahan atau pemusnahan tanpa kebenaran atau tidak sengaja.
  11. Penyimpanan data peribadi anda
    PPB  akan simpan data peribadi anda untuk tempoh yang perlu untuk melaksanakan tujuan data peribadi anda dikumpulkan dan juga untuk tujuan- tujuan lain yang dinyatakan dalam Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini.
  12. Pindaan kepada Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini
    PPB mengekalkan hak-hak untuk meminda Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini pada bila-bila masa dan notis pemindaan tersebut akan dihantar kepada anda melalui pos biasa, faks, emel atau sebarang cara yang PPB fikirkan sesuai.
  13. Ketidaksejajaran atau percanggahan
    Sekiranya terdapat sebarang ketidaksejajaran atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini akan dipakai.
  14. Hak-hak lain
    Untuk mengelakkan sebarang keraguan, tiada apa-apa dalam Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini yang akan mengehadkan hak-hak lain anda atau PPB di bawah APDP.